Mesut Yilmaz

“Ik ken mijn vrouw sinds we geboren zijn, onze families waren bevriend.” Mesut groeide op in het noordoosten van Turkije. “Tegen de grens van Georgië. Tot mijn elfde, toen ben ik met mijn ouders naar Bursa verhuisd, dichtbij Istanbul.” Zijn vrouw is hij daardoor uit het oog verloren, tot zo'n twaalf jaar geleden. “Zij woonde met haar familie in Nederland, had net haar opleiding tot verpleegkundige afgerond en wilde hier blijven.”

"voor elkaar zorgen"

Mesut was op dat moment vrij man, hij had zijn studie Toerisme afgerond én was klaar met zijn dienstplicht bij het Turkse leger. “Dus toen ben ik naar Nederland gekomen en zijn we getrouwd, nu ruim tien jaar geleden. Wat ik mis? Het sociale. Daar had ik heel veel familie en vrienden. Bij hen kon ik altijd binnenlopen of we zagen elkaar buiten. Gastvrijheid en voor elkaar zorgen, dat zit in onze cultuur.”

"leerling-monteur"

Onze cultuur, collega's van Messut vragen daar weleens naar. “Over de Ramadan bijvoorbeeld, hoe ik dat doe met eten en drinken. Ik ben moslim, maar niet strenggelovig. Op vrijdag gaan mannen naar de moskee, maar dan ben ik bijna altijd aan 't werk.” Werk, dat is voor Mesut een zoektocht geweest. PostNL, Uber Eats, bij zijn schoonfamilie in het restaurant en sinds vier jaar als leerling-monteur bij Van Dorp.

"een eigen busje"

“Werken en leren, nu niveau-3 werktuigbouwkunde. Ik heb Kees de Vries van Van Dorp ontmoet tijdens een bijeenkomst met werkzoekenden en werkgevers. Ik zocht een stageplek en nog diezelfde dag werd ik door een collega van Kees gebeld voor een sollicitatiegesprek. Ik heb een rijbewijs en spreek aardig Nederlands, dat heeft de doorslag gegeven. Iedere monteur heeft hier namelijk een eigen busje.”

"talent voor techniek"

Een eigen busje, die vrijheid is Mesut veel waard. 'We doen onderhoud en storingen. Alleen of samen met een collega. Luchtbehandelingskasten, verwarmingsketels, enz. Erg leuk. Ja, ik heb talent voor techniek.” Bij het restaurant van zijn schoonfamilie helpt Mesut af en toe bij het oplossen van een kleine technische storing. “Laatst nog, toen deed de frituur het niet. Fijn dat ik ze kon helpen, daar heb je familie voor.”

"onbekend terrein"

Familie, voor Mesut is dat nu vooral zijn van oorsprong Turkse schoonfamilie. “Mijn ouders zie ik alleen tijdens de vakantie in Turkije. Ze zijn ook een keer hier geweest, maar dat vonden ze heel saai. Nederland is voor hen onbekend terrein. Ze wonen 's winters in Bursa en 's zomers gaan ze naar hun huis tegen de grens van Georgië, dat is hún leven.

---//---

Wil je een Nieuwe Nederlander nomineren, óf ben je Nieuwe Nederlander en wil je een afspraak maken voor een interview? Bel dan 0627 072925 of stuur een e-mail naar jan@nieuwenederlanders.nl.