Mashad Bani Aman

“Nog jaren later versnelde mijn hartslag als ik politie zag, bijvoorbeeld in de auto naast me, voor het stoplicht.” Mashad werd op 13-jarige leeftijd door zijn moeder van Iran naar Turkije gebracht. “Om aan de dienstplicht te ontkomen, Iran was in oorlog met Irak. Mijn ouders namen 's avonds het besluit en de volgende ochtend zat ik met mijn moeder in de bus naar Ankara. Ik bleef en mijn moeder ging een dag later terug.”

"opgehangen aan de grens"

“In Turkije ben ik drie jaar gebleven, wachtend op mijn ouders. Die zouden zo snel mogelijk ook naar Turkije komen, met mijn broertjes en zusje. Maar het was oorlog en de grens ging op slot. Mensen die het toch probeerden - veel jongens zoals ik - werden als afschrikmiddel opgehangen aan de grens. Die foto in de media staat op mijn netvlies gebrand en is later bij de asielaanvraag in Nederland mijn redding geweest.”

"een afschuwelijke tijd"

“Ik heb me lang geschaamd voor mijn afkomst. Tot 2005, toen ben ik terug geweest en heb ik het mooie Iran gezien. De mensen, mijn vader als arts in het ziekenhuis, Teheran.” In Ankara heeft Mashad drie jaar op gezinshereniging gewacht. “Een afschuwelijke tijd. Daar heb ik ervaren hoe het is om niets te hebben, kwetsbaar en constant op je hoede te zijn. Hoe het is om in veiligheid op te groeien bij mijn ouders, dat heb ik gemist.”

"een tijdje vastgezeten"

Na drie jaar wachten, in 1988, heeft een mensensmokkelaar in opdracht van zijn ouders een vervalst Turks paspoort en een ticket naar Canada voor Mashad geregeld. “Op het vliegveld werd ik opgepakt en heb ik een tijdje vastgezeten. In de gevangenis ben ik geslagen, kaalgeschoren en vernederd. Gelukkig heeft de mensensmokkelaar mij met smeergeld vrij gekregen en een paspoort plus ticket naar Nederland geregeld.”

"eindelijk veilig, rust"

“Als tussenstop naar Canada, maar ik ben gebleven. Eerst Schiphol Oost, een soort gevangenis voor asielzoekers. Vandaar met een vluchtelingenstatus naar AZC Alkmaar en vervolgens naar een pleeggezin in Amsterdam. Eindelijk veilig, rust. Ik was supergemotiveerd om iets van mijn leven te maken. Zonder studie ben je niets, niemand! Dat had ik van mijn ouders meegekregen.” Het harde werken heeft Mashad ver gebracht.

"omarm je roots"

Afgestudeerd, partner bij Deloitte, vader van drie kinderen én trots op zijn afkomst. “Ik heb me altijd ingezet voor diversiteit, ook bij Deloitte. Verbinding maken, met elkaar praten, het mooie van verschillende culturen delen. Het verbaast me wel dat jonge mensen, geboren Nederlanders met buitenlands roots, gediscrimineerd worden en zich hier een vreemde voelen. Tegen hen zeg ik: omarm je roots, we leven in een multiculturele maatschappij.”

---//---

Wil je een Nieuwe Nederlander nomineren, óf ben je Nieuwe Nederlander en wil je een afspraak maken voor een interview? Bel dan 0627 072925 of stuur een e-mail naar jan@nieuwenederlanders.nl