Haider Sami

“Er viel een lijk op m'n motorkap, uit de pick-up voor me. Oog in oog, vlak voor me. De politie had 'm net uit de Tigris gevist, iedere dag vonden ze er minstens tien. Vermoord, doodgeschoten. Op dat moment wist ik 't zeker: ik moet weg, hier ben ik mijn leven niet zeker.” Hier was Bagdad in 2007 en Haider was 25. Afgestudeerd archeoloog, maar hij verdiende z'n geld als grafisch vormgever. “Op de computer, Photoshop en CorelDraw. Mooie dingen maken en goed verdienen.”

"van mijn geld beroofd"

Bagdad was in 2007 een gevaarlijke plek. Er werd aan alle kanten gevochten en geschoten. Sjiieten, Soennieten, het regeringsleger en de door de Amerikanen geleide coalitietroepen. Haider vluchtte met een vals paspoort via Turkije, Kirgistan en Kazachstan naar Nederland. “In Kirgistan stopte mijn taxi op weg naar het vliegveld in niemandsland en werd ik door drie mannen van mijn geld beroofd. Negenhonderd euro, alles wat ik had. Waarschijnlijk zat de taxichauffeur ook in het complot.”

"mag ik blijven"

“De buit werd meteen verdeeld. De taxichauffeur en ik deelde mee. Ik wist niet wat me gebeurde!” Haider kan er nu om lachen, maar zijn vlucht naar Nederland is spannend geweest. “Onderweg, maar ook in Nederland. Mag ik blijven?” Na een tocht langs AZC Ter Apel, Rotterdam, Leiden en Delft woont Haider nu in Haarlem, Schalkwijk. Met zijn vrouw en twee kinderen, een zoon en een dochter. Zijn vrouw heeft hij in Zweden ontmoet, bij Irakese vrienden.

"zelfstandig taxichauffeur"

“Mijn vrouw heeft een kapsalon in Amsterdam en ik werk als zelfstandig taxichauffeur. Mijn vrouw werkt overdag en ik van 's avonds zes tot 's ochtends zes. Overdag slaap ik een paar uurtjes, ben ik thuis voor onze kinderen en ik heb een webshop in kappersartikelen.” Hard werken, dat vindt Haider zelf ook. “Maar het is goed zo. Ik ga ieder jaar een maand naar Irak. Vakantie. Gezellig met mijn moeder, familie en vrienden. Het leven heeft daar een ander ritme. Vroeg op, 's middags een paar uur slapen en 's avonds langer door.”

"weer op nul"

“Hier in Nederland bestaat mijn leven vooral uit mijn gezin en werken, vrienden heb ik niet zoveel. Toen ik net in Haarlem woonde heb ik als vrijwilliger gewerkt bij het Archeologisch Museum. Ook dat was anders. In Irak hebben we een geschiedenis van 5.000 jaar en hier in Nederland zijn ze al blij met vondsten van 300 jaar geleden. Terug naar Irak? Nee, we hebben een leven hier. In Irak beginnen we weer op nul en mijn kinderen hebben in Nederland een betere toekomst.”

---//---

Wil je een Nieuwe Nederlander nomineren, óf ben je Nieuwe Nederlander en wil je een afspraak maken voor een interview? Bel dan 0627 072925 of stuur een e-mail naar jan@nieuwenederlanders.nl