Farid Lahri

“We hebben de woningmarkt tegen. Asielzoekers met een verblijfsvergunning - statushouders - kunnen niet doorstromen, ze blijven noodgedwongen in AZC 's wonen en de integratie stagneert. Een zorgwekkende ontwikkeling, zeker voor minderjarige asielzoekers.” Farid werkt sinds een maand als concern controller bij het Centraal Orgaan Asielzoekers. Hij praat met een stem waar je graag naar luistert; rustig en overtuigend.

"plicht en verantwoordelijkheid"

“Het COA heeft te maken met verschillende stromen asielzoekers. Als land hebben we de plicht en verantwoordelijkheid om daar goed mee om te gaan.” Farid weet waar hij over praat, hij is 35 jaar geleden in min of meer dezelfde situatie geweest. “Ik kwam op 15-jarige leeftijd naar Nederland. In het kader van gezinshereniging, mijn vader was hier al. Van Marokko naar Amsterdam, het voelde als een totaal andere wereld!”

"naar een taalklas"

“Hard werken, je bijdrage leveren en geen politie voor de deur. Mijn ouders waren analfabeet, maar die instelling hebben ze ons, hun zeven kinderen, meegegeven. Dat heeft gewerkt, we hebben allemaal een hbo-plus studie afgerond. Ik ging eerst naar een taalklas, met kinderen van andere gastarbeiders, en daarna naar het Berlage Lyceum in Amsterdam Zuid. Meester Wegdam, daar heb ik veel aan te danken.”

"kennis overdragen"

“Met zijn hulp ben ik in twee jaar voor het vwo geslaagd.” Farid studeerde algemene economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en koos het poldermodel als onderwerp voor zijn afstudeerscriptie. “Polderen past bij de Nederlandse cultuur, dat kan je niet naar andere landen kopiëren. Marokko bijvoorbeeld, is veel meer top-down. Ik heb daar in 2015 een half jaar op een ministerie gewerkt. Een uitwisselingsproject, kennis overdragen.”

"lichtelijk controlefreak"

“Een andere wereld. In Marokko voel ik me Farid, maar de cultuur ben ik ontgroeid.” In Nederland heeft het sociaalmaatschappelijke zijn carrière bepaald. Overal zo'n vijf jaar. Nu bij het COA, dat voelt als een nieuwe uitdaging. “Volgens mijn vrouw ben ik lichtelijk controlefreak. Ik vind het gewoon heel belangrijk om de controle te hebben. Nu bij het COA verzamel ik in mijn eerste maanden kennis en mensen die me daarbij kunnen helpen.”

"verder dan het financiële"

Mensen, ze zijn belangrijk in het leven van Farid. Familie, vrienden, collega's. In zijn werk als concern controller kijkt hij verder dan het financiele. “De klant, de mensen waar we het voor doen, daar gaat het om. Strategisch sturen, informeel meedenken. Dat doe ik ook als lid van de raad van toezicht in het onderwijs. Vrijwilligerswerk. Onderwijs is belangrijk en zo draag ik mijn steentje bij.”

---//---

Wil je een Nieuwe Nederlander nomineren, óf ben je Nieuwe Nederlander en wil je een afspraak maken voor een interview? Bel dan 0627 072925 of stuur een e-mail naar jan@nieuwenederlanders.nl